Blog

Sophie Dutordoir ruilt topjob bij Electrabel in voor eigen delicatessenzaak

Sophie_Dutordoir_1.jpg Als er in 2014 één markante carrièreswitch is geweest, dan is het wel die van Sophie Dutordoir. De gewezen topvrouw van Electrabel, die het gewoon was binnen te stappen bij ministers en partijvoorzitters, opende in Overijse de Italiaanse delicatessenzaak Poppeia.

Sophie Dutordoir heeft er een carrière op zitten om u tegen te zeggen. Als pas afgestudeerde romaniste wist ze al tot de entourage van toenmalig premier Wilfried Martens door te dringen om er het informaticaproject Bistel te leiden. In 1990 ging ze aan de slag bij Electrabel als hoofd van de Dienst Externe Betrekkingen. In 2003 werd ze gedelegeerd bestuurder van Electrabel Customer Solutions (ECS), het Belgische leveranciersbedrijf van Electrabel en twee jaar later groeide ze door tot directeur-generaal marketing en verkoop van heel Electrabel. Ze trad toen eveneens toe tot het directiecomité. Uiteindelijk kwam ze op de hoogste stoel terecht. 

“Begin dit jaar besliste ik om te stoppen. Niet omdat ik uitgekeken was op Electrabel. Van deze winkel droomde ik gewoon al 30 jaar.”

“Niemand gelooft me, als ik zeg dat het me allemaal een beetje overkomen is”, zegt ze. “Maar hoe gaat dat? Je doet je werk met veel passie en inzet en je rolt van het ene in het andere. Toen ik afstudeerde, had ik helemaal geen carrièreplan. Ik had allerminst gedacht dat ik ooit aan het hoofd zou staan van het grootste energiebedrijf van het land.” 

“Begin dit jaar besliste ik om te stoppen. Niet omdat ik uitgekeken was op Electrabel. Ik zal het altijd het mooiste energiebedrijf blijven vinden, met duizenden fantastische medewerkers. Alleen koesterde ik al dertig jaar het idee om een klein restaurant of een voedingswinkel te beginnen. En dit was het moment om het erop te wagen. Het is uiteindelijk Poppeia geworden, een winkel met kleine dagverse restauratie. Een stukje Italië in Overijse.” 

Overigens is de kans niet onbestaande dat ze hiermee de verpersoonlijking is van een trend. We hebben vroeger wel meer mensen gezien die de brui gaven aan hun jachtige leven, vaak om een B&B te beginnen in Frankrijk, Spanje of Italië. Maar dit is nog iets anders. Het gaat om zogenaamde ‘remotie’. Nog al te vaak associëren we immers jobs met maatschappelijke status. 

Een stap terug is dit voor Dutordoir niet. Want waarom zou het verkopen van Italiaanse producten en het bedienen van gasten minderwaardig zijn aan een job met onderhandelingen op topniveau? Sophie Dutordoir. “Ik doe mijn nieuwe job met evenveel passie als mijn vorige.” Op de vraag of dat ook zal leiden tot bijvoorbeeld een hele keten van delicatessenzaken, antwoordt ze met de glimlach: “Zeg nooit nooit maar het is niet de bedoeling.”

(gd/foto lg)