Blog

Greta Vanfrachem gaf haar carrière een totaal nieuwe wending op haar 56e

kbc.jpg Voor Greta Vanfrachem (56) was 2015 het jaar waarin alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Als enthousiaste Brusselaar stond ze mee aan de wieg van de nieuwe bank-verzekeraar KBC Brussels.

“Ik werk al 37 jaar voor KBC. En nu, op mijn 56ste, heb ik de kans gekregen om mijn carrière een compleet andere richting uit te sturen. Die erkenning van mijn werkgever vind ik heel plezant. Ik denk dat veel werknemers op hun 56e al stilletjes aan andere dingen denken. (lacht) Ik was ook wel met die vragen bezig: op pensioen gaan, wat zal dat geven? Maar sinds KBC Brussels heb ik daar geen seconde meer aan gedacht. Ik ben nogal dynamisch aangelegd, dus ik vind het geweldig dat ik kan meewerken aan een nieuw project.

KBC Brussels is op 1 januari in het leven geroepen, en sindsdien ben ik coördinator van de Cel Vastgoed. Voor KBC Brussels wordt vastgoed een van de belangrijkste pijlers. Door een aparte cel op te richten, kunnen we heel gespecialiseerd advies verlenen aan onze klanten – meestal bedrijven die in vastgoed investeren. De vastgoedsector in Brussel is heel specifiek, met een doolhof van vergunningen, subsidies, prijzen,… Maar het is zo’n boeiende materie. Als een van onze klanten beslist om een appartementsgebouw neer te zetten, volgen wij dat op van a tot z. We komen dan niet alleen in contact met de projectontwikkelaar zelf, maar ook met aannemers, makelaars, investeerders, architecten, kopers en huurders, enzovoort. Op die manier leer je dat hele netwerk kennen. Het gebeurt vaak dat we er via één project heel wat nieuwe klanten bijkrijgen.

Brussel was mijn eerste liefde. De eerste 20 jaar van mijn carrière heb ik in de hoofdstad gewerkt. Daarna ben ik naar bankkantoren in Vlaams-Brabant verhuisd, maar de laatste 5 jaar zit ik toch weer hier. Ik woon intussen ook al negen jaar in Brussel. Dat zegt genoeg, denk ik. Brussel bruist, ik zou niet kunnen aarden in een dorpje op het platteland. Misschien wel op vakantie, maar niet in mijn dagelijkse leven. Op de start van KBC Brussels was ik al lang aan het wachten, want door de jaren heen werd duidelijk dat Brussel een ‘eigen’ bank-verzekeraar nodig heeft. Het is en blijft een unieke stad, waar KBC vroeger niet altijd een antwoord op wist te bieden. Ik kon mijn Brusselse klanten vaak niet eens een document in het Frans bezorgen. Je moet de taal van de klant spreken, letterlijk en figuurlijk. En je moet van diversiteit houden.

Ik kwam bij KBC terecht als pas afgestudeerde. De eerste jaren werkte ik in de ‘vliegende ploeg’: overal waar er handen tekort waren, werden wij ingezet. Nadien heb ik aan het loket gewerkt, maakte ik een zijsprong naar beleggingen en ben ik 12 jaar kantoordirecteur geweest. In mijn carrière ging ik altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Maar deze beschouw ik als de mooiste van allemaal. Ik hoop in deze functie mijn loopbaan te beëindigen. En dan te bedenken dat ik me een jaar geleden nog afvroeg: wat ligt er nog op mijn weg bij KBC? Zullen ze nog in mij investeren? Die vragen stellen veel mensen van 56 zich. En de jonge garde wil intussen ook vooruit.

Welk advies ik beginnende werknemers bij KBC Brussels wil meegeven? Zorg dat je alles goed onder de knie hebt, en neem pas dan de volgende stap. Jonge mensen willen maar vooruit en vooruit. Terwijl ze nog tijd genoeg hebben om bij te leren en op te klimmen. Zelf heb ik het ook op die manier gedaan. Er zijn natuurlijk ook mensen die op heel jonge leeftijd al veel aankunnen. Maar je mag niet in de val trappen om teveel ineens te willen. Dan bots je snel tegen je grenzen aan. Ik vind het in elk geval boeiend om de nieuwe generatie bezig te zien en te horen. Jongeren zijn bedreven in nieuwe technologieën en als oudere moet je dan wel volgen – dat vind ik geweldig. In een verouderd team sluipt de dynamiek er toch onbewust wat uit, net zoals een jong team weinig ervaring heeft. Je hebt altijd een goed evenwicht nodig tussen jong en oud.”