Blog

Jonathan Dusart staat als jonge bankdirecteur in Brussel voor een nieuw, spannend hoofdstuk

kbc_1.jpg Jonathan Dusart (33) bereidt zich dit jaar voor op de toekomstige integratie van ‘zijn’ Franstalige CBC en de Vlaamse tegenhanger KBC in één Brusselse bank: KBC Brussels.

“Toen ik van de schoolbanken kwam, had ik nooit gedacht dat ik in de bankwereld zou belanden. Maar toen kwam CBC op mijn pad, en intussen werk ik al meer dan 10 jaar voor de bank. Eind vorig jaar greep ik dat jubileumjaar aan om eens terug te blikken en vooruit te kijken. Net op dat moment werd de komst van KBC Brussels aangekondigd, een volledig nieuwe bank die zich louter op Brusselaars richt. De samenwerking tussen CBC en KBC in Brussel ging op 1 januari 2015 van start en de integratie zal begin 2017 voltooid zijn.

Mijn interesse in KBC Brussels was meteen gewekt. Ik ben zelf een geboren en getogen Brusselaar, bij CBC ben ik mijn carrière in een Brussels agentschap begonnen. Ik heb ook een tijdje in Waals-Brabant gewerkt, omdat ik tijdens mijn sollicitatie zelf had aangegeven dat ik graag van omgeving verander. Maar in Tubeke voelden ze toch snel dat ik gelukkiger zou zijn in Brussel. Drie jaar geleden kwam er een vacature van kantoordirecteur vrij in een CBC-bankkantoor in Stockel, Sint-Pieters-Woluwe. Dat is de wijk waar ik ben opgegroeid en school heb gelopen. Ik heb me bliksemsnel kandidaat gesteld (lacht).

In dat kantoor leid ik een ploegje van zes mensen. Bij het voormalige KBC-kantoor – 200 meter verderop - zijn ze met 15. Toch zijn we vandaag allebei KBC Brussels. Als later die 2 ploegen logischerwijze samenkomen, zullen we opeens een veel groter bankkantoor hebben. Of ik dan nog kantoordirecteur zal zijn? Dat is ook voor mij een vraagteken. Mijn echte sleuteljaar kan dus nog komen. Misschien verhuis ik binnenkort naar de andere kant van Brussel, of misschien heb ik volgend jaar een andere functie bij KBC Brussels en leid ik geen agentschap meer. Mijn grote uitdaging is KBC Brussels, niet ‘bankdirecteur blijven’. Plots is daar dankzij KBC Brussels een nieuw project en ligt alles open.

Ik weet zeker dat de komende jaren heel boeiend worden, hoe mijn carrièrepad bij KBC Brussels ook mag verlopen. Elk jaar bij CBC is al anders geweest, er zijn me alleen maar positieve dingen overkomen. Ik heb dus vertrouwen in de toekomst. Ik blijf in hetzelfde bedrijf, maar tegelijk is KBC Brussels ook een totaal nieuw project. Andere uitdagingen moet ik niet elders gaan zoeken, ik vind ze gewoon hier. Dat maakt het net zo leuk.
Nu CBC en KBC in Brussel de handen ineenslaan, hebben de werknemers van beide banken veel meer contact met elkaar. Alleen al die toenadering met Nederlandstalige collega’s beschouw ik als een verrijking. Mijn Nederlands is er dit jaar enorm op vooruitgegaan. Een jaar geleden had ik moeite om alles te begrijpen, nu is dat geen probleem meer. We kunnen ons bij KBC Brussels sinds kort inschrijven voor taalcursussen Nederlands, en de mensen van mijn generatie zijn daar letterlijk opgesprongen. We vinden het een geweldige kans om onze taalbagage te verruimen, zeker in een internationale stad als Brussel.

Of er veel zal veranderen met KBC Brussels? Op termijn zullen we met gemengde ploegen werken en misschien nieuwe diensten en producten aanbieden. Maar de methode van werken zal niet fundamenteel veranderen. KBC en CBC waren allebei al een bank, we gaan gewoon nog een betere bank worden. We zijn ons er wel van bewust dat er 2 verschillende culturen in het bedrijf zitten. Zo zijn de regels en procedures altijd iets strikter geweest bij KBC dan bij CBC, daar kunnen wij nog iets van opsteken (lacht). Omgekeerd kan de commerciële attitude van de Franstalige medewerkers inspirerend werken voor onze Vlaamse collega’s: wij hebben nog meer de gewoonte om te netwerken met klanten.

De sfeer binnen KBC Brussels is best bijzonder. We gebruiken onze ervaring van vroeger, maar wel volgens de filosofie van een start-up. Het is ook een bedrijf waar de hiërarchie minder van tel is. Als ik een leuk idee heb voor KBC Brussels, kan ik gewoon naar de ceo stappen. Niet dat ik amicaal op zijn schouder ga kloppen, maar we mogen wel altijd suggesties aanbrengen. Dat kleinschalige aspect – we zijn ‘maar’ met 380 werknemers – trok me ook aan toen ik destijds bij CBC begon. De bank maakte wel deel uit van de KBC-groep, maar ze was veel kleiner en had een aparte identiteit. Ja, ik hou wel van bedrijven op mensenmaat. En onze klanten doen dat duidelijk ook.”