Blog

23 jaar ervaring maar elke dag een nieuwe uitdaging.

Nele_foto.jpg
Nele Vanhoutte begon haar loopbaan bij VDAB als vakinstructeur. Ze verzorgde opleidingen Engels en Duits voor werkzoekenden die in een administratieve of commerciële omgeving een job zochten waar meertaligheid belangrijk was. Door de jaren heen evolueerde de vraag van de arbeidsmarkt en moesten cursisten aan het einde van hun opleiding sneller ingeschakeld kunnen worden in de dagelijkse praktijk van het bedrijfsleven.

Nele groeide uit van vakspecialist tot een begeleider in een praktische leeromgeving. “We organiseerden leerbedrijven, waar we een praktische werkplek organiseerden, waarin cursisten met alles geconfronteerd werden wat ze ook in de praktijk zouden beleven.”. Samen met collega instructeurs runde Nele het leerbedrijf. “ VDAB voert het werkplekleren hoog in het vaandel en gaf ons de kans om ons leerbedrijf zo in te richten dat we perfect in staat waren om het helemaal te laten lijken op de praktijk van een echt bedrijf. We hebben een echte kantooromgeving voor ons leerbedrijf en software om bedrijfsprocessen aan te bieden zoals die ook in de praktijk voorkomen. Gelijktijdig kunnen we van heel nabij de resultaten en de vorderingen van onze cursisten volgen.”
 
Nele was niet alleen een pionier om werkervaring in de opleidingen van VDAB te brenge, ze stapte ook enthousiast in een nieuw project toen de sector transport en logistiek vroeg om ook voor hun specifieke opdrachten een logistiek leerbedrijf te starten. “We creëren opdrachten voor mensen die de ambitie hebben om als dispatcher of logistiek bediende te gaan werken. En daar zijn onze cursisten best tevreden over. Zowel op het vaktechnische vlak als op werkhouding en vaardigheden vinden ze de periode dat ze in het leerbedrijf doorbrengen een goede voorbereiding op de uitdagende en stresserende job die ze willen bereiken.”
 
“En we blijven de opdrachten van het leerbedrijf ook steeds toetsen aan de dagelijkse realiteit van de sector. Als begeleider in de praktische leeromgeving krijg ik ruime mogelijkheden voor bedrijfs- en stagebezoeken. Door die contacten met de werkvloer kunnen we het leerbedrijf continu bijsturen volgens de nieuwste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.”
 
“Dankzij de vooruitstrevende visie van VDAB op opleiding en praktijk, kon ik zelf ook evolueren in mijn job. Door mijn ervaring in de leerbedrijven groeide ik met de jaren dan ook uit tot een keiharde believer van training-on-the-job. Als begeleider volg je een zeker stramien om het voor de cursisten duidelijk te houden, maar verder blijft de job echt onvoorspelbaar. De gezonde stress, de intense contacten met de cursisten en de verrassingen die dat soms in petto heeft, maken de job echt boeiend. De kers op de taart blijft natuurlijk altijd dat die mensen aan het einde van hun opleiding een leuke en boeiende job vinden. Daar doen we het voor.”