Blog

Remotie - een stap terug kan ook een stap vooruit zijn

Remotie_Frederick_Dhooghe_copyright_ronny_Decoster_.jpg Rond het woord 'demotie' hangt een naar luchtje. Vaak associëren we het met mislukking, gebrek aan competentie of onvoldoende motivatie. Er zijn echter heel wat mensen die bewust gas terug te nemen in hun loopbaan. Tanja Verheyen schreef er een boek over. 

Chef-kok Frederick Dhooghe van ’t Huis van Lede gaf eerder dit jaar zijn ster terug aan Michelin. Ook voor een vermelding bij Gault&Millau past hij voortaan. De chef wil niet dansen naar de pijpen van de 'sterrentoerist' die een spektakelkeuken verwacht, zo motiveerde hij zijn keuze in Het Laatste Nieuws. “Ik heb respect voor alle chefs en ik kan ook genieten van de experimentele keuken. Maar ik ben anders en ik wil geen vergelijkingspunt meer. Ik wil mezelf kunnen zijn in de keuken. Ik ben een klassieke chef. Ik wil een perfect gebakken kip kunnen serveren. Maar voor veel mensen past dat niet in de Michelin-keuken.”

Job die écht bij je past
Een moedige beslissing dus, die perfect aantoont dat een stap terug ook een stap vooruit kan zijn. Tanja Verheyen schreef een boek over dit thema, en ze werkt momenteel ook aan een doctoraatsthesis. Consequent heeft ze het tijdens ons gesprek over remotie in plaats van demotie. "Demotie staat vaak synoniem voor een stap terug zetten in iemands carrière. Die stap terug lijkt doorgaans gepaard te gaan met een functie-, salaris- of verantwoordelijkheidsverlaging en een perceptie van statusverlaging. Een demotie kan echter ook uit initiatief van het individu zelf ontstaan. Soms willen mensen heel bewust de druk terugschroeven en hun carrière anders inrichten. Tijdens onderzoek voor mijn boek, dat ik samen met co-ateur Bob Vermeir schreef, kwam plots de term 'remotie' bovendrijven. Dat woord klinkt alsof je je voorbereid om jezelf opnieuw te lanceren. Een 'demotie' daarentegen klinkt bijna als 'gedemotiveerd'. Precies omdat er meer positiviteit uitgaat van het woord remotie, zijn we de term systematisch gaan gebruiken."

"Carrières gaan niet altijd in stijgende lijn en waarom zou dat ook? Elke dag zetten mensen in bedrijven een stap terug, vrijwillig of gedwongen."

Eigenlijk zijn 'demotie' en 'remotie' twee begrippen die elkaar aanvullen. Mensen die een demotie hebben ervaren (of er zelf voor hebben gekozen), komen daarna vaak terecht in een fase van remotie. Ze herbekijken hun carrière en brengen meer evenwicht in hun leven. Verheyen: "Ze vragen zich af waar ze goed in zijn, waar hun talenten liggen en wat hun passies zijn om vervolgens een job te kiezen die echt bij hen past. Met andere woorden: ze staan terug positief in het leven en voelen zich ook op persoonlijk vlak veel beter in hun vel."

"Ik bekijk demotie als iets heel positiefs. Het is een fase in een carrière die in de kiem heel wat kansen biedt.' 

De boodschap is duidelijk, maar hoe kan u zoiets diets maken op de werkvloer? Een stevig rondje sensibilisering dringt zich op, want vandaag rust er vaak nog een groot taboe op het thema. Verheyen: "Ik denk dat het belangrijk is dat erover gesproken wordt, zodat het onderwerp op een positieve manier in de realiteit van alledag op de werkvloer belandt. Mensen durven er vandaag nog veel te weinig mee bezig zijn omdat het vaak statusgebonden is. Belangrijk is dat mensen weten dat demotie en remotie vaak onderdeel zijn van een proces. Op een gegeven moment in je carrière krijg je mogelijk te maken met een demotie, al dan niet opgelegd, waarna je in een fase van reflectie terechtkomt en die demotie om gaat zetten in een remotie. Iets wat op het eerste gezicht negatief lijkt, wordt zo omgebogen tot iets positiefs. We moeten dat niet langer zien als een obstakel maar als een kans om iemands carrière/leven een compleet nieuw elan te geven." 

Opluchting
De titel van het boek van Verheyen – ‘Remotie. Een stap terug is een stap vooruit’ - wordt op die manier bijna zelfverklarend. Tanja Verheyen: "Het zogenaamde 'Peter Principle' bijvoorbeeld is vandaag nog altijd van toepassing op de werkvloer. Mensen worden vaak gepromoveerd tot op een niveau dat ze eigenlijk niet (meer) aankunnen. Een demotie komt dan bijna als een soort van bevrijding waarna doorgaans een remotie volgt. Na de ontgoocheling gaan mensen de realiteit onder ogen zien en nemen ze vervolgens een nieuwe start die hen professioneel echt brengt waar ze moeten zijn. Ze hebben een nieuwe job, nieuwe collega's en nieuwe uitdagingen en ze voelen zich eindelijk weer op hun plaats. Ze zijn opgelucht, weer helemaal opgeladen en in die zin kan een stap terug echt wel een stap vooruit zijn."

En wat doet zo’n remotie op de lange termijn met een carrière? Hypothekeert het de toekomst? Verheyen: "Ik ben geneigd te zeggen van niet maar met een belangrijke 'maar'. De man/vrouw in kwestie moet voor zichzelf zeer goed uitmaken waar hij of zij op lange termijn naartoe wil. Het is in die context cruciaal dat je dat soort dingen doorspreekt in het bedrijf waar je aan de slag bent, dat je een verhaal hebt. Je werkgever moet weten wat er achter jouw demotie/remotie zit en met welke redenen je daarvoor kiest. Heb je een positief, coherent verhaal waarbij dat verhaal op lange termijn perfect baan houdt dan hoeft je carrière daar niet noodzakelijk onder te lijden. Je moet met andere woorden duidelijk aangeven wat je professionele bedoelingen zijn en daar heel bewust afspraken over maken met je werkgever. Dat vereist zeer goede communicatievaardigheden van zowel werkgever als werknemer."

Meer info: www.remotie.be

Chef-kok Frederick Dhooghe van ’t Huis van Lede gaf eerder dit jaar zijn ster terug aan Michelin. Een positieve keuze: “Ik wil mezelf kunnen zijn in de keuken. Ik ben een klassieke chef. Ik wil een perfect gebakken kip kunnen serveren. Maar voor veel mensen past dat niet in de Michelin-keuken.”

Auteur : Pascal Dewulf