Blog

Wat als... uw job over 5 jaar niet meer bestaat?

Ook als u grootste onderscheiding hebt behaald, twee universitaire diploma’s op zak hebt en traineeships hebt gevolgd waarvan iedereen het water in de mond krijgt, zal u in de toekomst niet zeker zijn van uw job. Tijd dus om aan uw ‘employability’ te werken.

Vergeet het maar. De tijd dat uw werkgever voor werkzekerheid zorgt, is voorbij. U zal zelf moeten zorgen dat uw ‘employability’ op peil blijft. Lees: dat u aantrekkelijk blijft voor de arbeidsmarkt. Een onoverkomelijke opdracht is dat volgens bedrijfsadviseur Jan De Keyser van ‘Attent voor talent’ niet. “Er zijn gespecialiseerde coaches om je bij te staan. Die kunnen je helpen om inzicht te krijgen rond wat je van je loopbaan verwacht. Ook bij de bedrijven groeit het besef dat meewerken aan de inzetbaarheid van hun medewerkers niet meteen hoeft te betekenen dat ze andere oorden opzoeken.” 

Talentisme 
Jeffrey Joerres, topman van Manpower, hield enkele jaren geleden tijdens het World Economic Forum in Davos het neologisme ‘talentisme’ boven de doopvont. Talent is voor ondernemingen een belangrijker grondstof geworden dan kapitaal, zo redeneert Joerres. In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht, gaat het volgens hem om meer dan het aantrekken, ontwikkelen en behouden van talent. Het gaat erom een dialoog met dat talent op te bouwen, ervoor te zorgen dat het zichzelf blijft ontwikkelen om in alle omstandigheden inzetbaar te blijven op de markt. 

“Talentmanagement moet verder gaan dan meten en evalueren.”

In de vakliteratuur gaan hr-deskundigen er doorgaans van uit dat daarvoor drie sleutels noodzakelijk zijn: investeren in kennis en vaardigheden, bouwen aan een sterk sociaal netwerk en werken aan een duidelijk carrièreplan. Is het nu alleen de opdracht van de werknemer om daarvoor te zorgen? “Neen”, zegt Jan De Keyser, “bedrijven beseffen steeds beter dat het belangrijk is hun medewerkers hun talent te laten ontwikkelen. Ze zijn vaak druk in de weer met talentmanagement, wat absoluut positief is. Jammer genoeg gaat het vaak niet veel verder dan meten en evalueren. Bedrijven brengen de tekorten van medewerkers in kaart, schrijven opleidingsplannen uit om lacunes weg te werken en brengen instrumenten en technieken aan. Helaas is dat niet de juiste manier om de inzetbaarheid van medewerkers te verhogen. Talentmanagement moet eerder een ‘state of mind’ zijn, die begint met geloof en vertrouwen in mensen. Ik ben er bijvoorbeeld rotsvast van overtuigd dat iedereen zich een stuk zekerder zou voelen over zijn kansen op de arbeidsmarkt als er minder evaluatie- en functioneringsgesprekken aan te pas zouden komen. Dat wil niet zeggen dat er geen overleg meer moet zijn. Integendeel, ik pleit voor meer open dialoog over passie en energie. Als bedrijven er meer in zouden slagen om vanuit waardering naar het talent van hun medewerkers te kijken dan zouden ze al een flinke bijdrage kunnen leveren aan de employability.”  

“Loopbaancheques geven je de kans om te kijken in welke fase je carrière zit.”

Externe hulp
Jan De Keyser wil duidelijk onderlijnen dat hij niet alle organisaties over dezelfde kam wil scheren. “Er zijn ook heel wat ondernemingen die op de juiste manier sterk inzetten op talentbegeleiding en zo de employability van hun medewerkers ondersteunen. Maar dat gaat soms gepaard met groeipijn omdat ze uit een andere cultuur komen. Externe coaches kunnen in dat geval een uitweg bieden. Vandaar dat wij ook het initiatief van de loopbaancheques heel genegen zijn. Dat biedt alle werknemers de kans om in een open gesprek te bekijken in welke fase ze zich met hun loopbaan precies bevinden en waar ze naar toe willen. De globalisering en de digitalisering zorgen voor zo’n snelle veranderingen dat het ook in de werkomgeving veel meer dan vroeger noodzakelijk is om af en toe eens stil te staan en te reflecteren. De loopbaancheques bieden werknemers de kans om dat in alle openheid en transparantie te doen, zonder dat dit voor hun werkgever automatisch een signaal is dat ze het bedrijf willen verlaten. Het is gewoon even stil staan, een stand van zaken opmaken en kijken of je je nog goed voelt in je job. Het biedt iedereen de kans om zijn talentenportefeuille samen te stellen en het is dus eigenlijk ideaal om aan de employability te werken.” 

Loopbaancheques aanvragen kan via vdab.be/loopbaanbegeleiding

Zo blijft u interessant voor werkgevers
U bent 35 jaar, hebt een mooie job versierd en denkt dat uw broodje gebakken is? Fout gedacht. Om aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt, moet u blijven investeren. Ziehier, 5 basisregels.

REGEL 1 – Denk eraan, uw job staat op de helling
Ga er nooit van uit dat u onvervangbaar bent of dat uw baas u nooit zal ontslaan. Zelfs bij een bedrijf dat vandaag aan de top van de wereld staat en dat riante lonen uitbetaalt, kunnen jobs morgen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Denk maar aan Blackberry en Nokia. Als u dat goed voor ogen houdt, zet u al een eerste belangrijke stap om permanent alert te blijven en dus uw kansen op een andere job te verhogen.

REGEL 2 - Laat uw carrière regelmatig keuren 
Met uw auto moet u naar de technische controle. Voor uw gebit gaat u om de zes maanden of jaarlijks langs bij de tandarts. Eigenlijk moet u dat met uw carrière ook doen. Ga langs bij een talentcoach of maak gebruik van de loopbaancheque voor een check-up van uw carrière. 

REGEL 3 – Besef dat sleur nergens goed voor is
Net zoals er sleur komt in een huwelijk, komt er ook sleur in een arbeidsrelatie. En sleur is geen goede zaak. Let op! Dat betekent niet dat we pleiten voor ongebreideld jobhoppen. Maar als u beseft dat het principe van levenslang werken voor dezelfde werkgever zelfs in Japan niet langer een heilig huisje is, dan zal u scherp blijven. 

REGEL 4 – Schaaf uw kennis en vaardigheden bij 
Onderzoek van de universiteit van Maastricht heeft uitgewezen dat u gemiddeld nog maar drie jaar voort kan met wat u hebt geleerd. Tot voor kort was dat nog twaalf jaar. Meer dan ooit is het dus belangrijk om te blijven leren. Misschien denkt u daarbij meteen aan cursussen en opleidingen, maar het kan ook gaan om ‘learning on the job’, zoals leerlingen vroeger bij hun leermeester. 

REGEL 5 - Investeer in uw persoonlijkheid
Vakkennis en technische vaardigheden volstaan voor een werkgever niet meer. Zelfs de knapste ingenieur zal het in een sollicitatieprocedure moeten afleggen tegen iemand met iets minder vakkennis maar met meer sociale vaardigheden. Werk dus aan uw identiteit. 

Geert Degrande